Tura de cultură – Alergând pe urmele șvabilor din Banat

Pentru a forma o comunitate de oameni responsabili și uniți este vital să ne cunoaștem istoria spațiului în care locuim, trăim și iubim. De aici și foarte binevenită ideea de a parcurge trasee istorice din zona Banatului alergând. Nu numai că vei emana endorfine, dar vei învăța și despre ce înseamnă să locuiești într-un spațiu încărcat de poveste.

În primul rând în Turele de cultură se învață despre bucuria de a fi, de a cunoaște, de a te mișca și zâmbi într-o zi cu soare de toamnă. Cam cum a fost în tura Jimbolia-Lenauheim din 21 septembrie.

Pornind pe urmele șvabilor din Banat, alergătorii deja recunoscuți după tricourile cu inscripția Alergotura, au parcurs o distanță de 14,5km de asfalt, între Jimbolia și Lenauheim. De la mic la mare, entuziaștii turelor de cultură s-au alăturat în alergare pentru a parcurge un drum de recunoaștere istorică a zonei. Povestea oamenilor gospodari, agricultori și industriași bine integrați este și povestea șvabilor care au contribuit masiv la dezvoltarea zonei Banatului.

Povestea a început așa: s-a pornit sâmbătă dimineața cu vizitarea Muzeului Stefan Jager si a Muzeului Presei din Jimbolia, s-au alergat cei 10 kilometri de asfalt între Jimbolia și Grabaț și apoi 4 kilometri între Grabaț și Lenauheim. După un moment de odihnă, tura de cultură a continuat cu vizitarea Muzeului Nikolaus Lenau, unde s-au putut admira superbe interioare și porturi șvăbești, manuscrise, cărți și decupaje din presa vremii care amintesc de viața și activitatea lui Nikolaus Lenau.

După cei 14 kilometri parcurși, alergătorii au părut în formă și cu chef de explorat următoarea tură propusă de Alergotura în weekendul 12-13 octombrie, Traseul sanctuarelor, un traseu de alergare în zona Parța – Cebza cu vizitarea Tell-urile de la Parța și Biserica de lemn Sf. Gheorghe.

Pentru pasionații acestor ture de cultură, Alergotura propune încă două trasee pentru final de an: Traseul Kurganelordin zona Igriș – Sânpetru Mare și CHAAK – Cetatea uitată din zona Ciacova – Pădurea Macedonia. Traseul Kurganelorva avea loc între 2-3 noiembrie 2019, cu vizită la tumulii de la Sânpetru Mare și situl arheologic Mânăstirea Cisterciană de la Igriș, urmând ca CHAAK, ultima tură din acest an, să aibă loc pe 30 Noiembrie 2019, cu vizită la cula Ciacova și aria de protecție specială Pădurea Macedonia.

Pentru a urmări în imagini tura de la Jimbolia-Grabaț-Lenauheim și pentru a-ți face poftă de următoarele ture de cultură, accesează pozele din pagina de Facebook a evenimentului aici și trimite un mail pentru mai multe informații despre viitoarele ture.

Cu această ocazie Asociația Club Sportiv Alergotura mulțumește Consiliul Județean Timiș pentru susținere financiară, Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultura Timiș – pentru explicații și povestiri la fața locului.

Scrie un comentariu