Ce alegem să purtăm când alergăm: bumbac sau poliester?

Echipamentul pe care-l purtăm în timpul alergării trebuie să ne ofere confort

Alergăm seara sau dimineața, indiferent de anotimp sau de vreme. Mișcarea ne face plăcere, iar numărul turelor pe care le putem alege pentru antrenament este în creștere. E plăcut să alergăm împreună cu prietenii din club, să ne facem încălzirea la început și exercițiile de stretching la final.

Cel mai important înainte de toate este să ne alegem un echipament corespunzător pentru alergare. Părerile despre materialul cel mai potrivit pe care ar trebui să-l purtăm atunci când facem mișcare sunt împărțite. Totuși, cei mai mulți sportivi și specialiștii consideră poliesterul ca fiind cel mai bun material pentru echipamentele sportive. E adevărat că atunci când a fost creat ca și înlocuitor pentru bumbac, poliesterul era mai bun doar pentru că era o fibră mai rezistentă, având însă multe dezavantaje (inconfortabil pe piele, reținea transpirația, miros neplăcut). Asta se întâmpla însă în anii ’70. De atunci și până acum, tehnologia și cercetările au făcut din poliester cel mai bun material pentru echipamentul sportiv, fie că e vorba de antrenamente pe timp de vară sau pe timp de iarnă.

Despre poliester putem spune acum că este o membrană sintetică inteligentă cu proprietăți tot mai diverse: reglează și menține temperatura corpului, evaporă transpirația, permite pielii să respire și o păstrează uscată. În magazinele de specialitate, veți regăsi pe etichetele hainelor sportive indicații precum dryfit, thermolite, climawarm, coolmax sau climacool, în funcție de proprietățile echipamentului respectiv.

Față de bumbac, e mai bine să alegeți poliester pentru echipamentul de alergare pentru că: lasă pielea să respire, ajută la reglarea temperaturii corpului, evaporă transpirația și se usucă mai repede, nu se îngreunează în alergare, protejează împotriza razelor ultraviolete.  Și alte recomandări, aici!

Atenție însă de unde vă cumpărați echipamentul. Să fiți atenți la articolele contrafăcute care poate respectă modelele unor articole sportive, dar nu și calitatea și proprietățile materialului sintetic.

Spor la alergare!

2 thoughts on “Ce alegem să purtăm când alergăm: bumbac sau poliester?

 1. Poliester respirant, evident! Cea mai simplă metodă este să mergi la Decathlon şi să întrebi unde este sectorul pentru alergare! Vezi tot ce e acolo şi îţi faci o idee! Personal recomand produsele Kalenji. Nu este o firmă cunoscută dar au cel mai bun raport calitate preţ! Este firma de bază la Decathlon! 🙂

  Exemple:

  Tricou pentru alergare: http://www.decathlon.ro/RO/tricou-deefuz-essential-147374670/

  Pantalon scurt: http://www.decathlon.ro/RO/pantalon-deefuz-essential-147376270/

  Pantalon 3/4: http://www.decathlon.ro/RO/pantalon-deefuz-essential-147452243/

  Lenjerie pentru alergare: http://www.decathlon.ro/RO/set-2-shorty-207728666/

  Şosete alergare (Run 500, cel mai bun model): http://www.decathlon.ro/RO/set-2-perechi-sosete-run-500-149045069/

  Şapcă alergare: http://www.decathlon.ro/RO/sapca-213616313/

  Brăţară şters transpiraţia: http://www.decathlon.ro/RO/bratara-pentru-chei-194587561/

  Centură cu bidon 600 ml: http://www.decathlon.ro/RO/centura-suport-bidon-149044995/

Scrie un comentariu